Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 20:46 - Руска журналистка написа открито писмо до Бриджит Бардо
Автор: kalchomaniq Категория: Новини   
Прочетен: 2502 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Руска журналистка написа открито писмо до Бриджит Бардо

image

Юлия Латинина е известен руски журналист, коментатор на вестник "Нова газета" и от десет години постоянен автор и водеща на седмичното предаване "Код доступа" по радиостанция "Эхо Москвы". Тя е също така писател, популярен критик на властите в Русия, сътрудничи като икономически анализатор на редица издания, водила е телевизионни предавания.

След като звездата на френското кино Бриджит Бардо заплаши през седмицата, че като сънародника си Жерар Депардийо ще поиска руско гражданство, ако бъдат подложени на евтаназия два стари циркови слона в Лион, Латинина публикува на блога си "Открито писмо до Бриджит Бардо". В него тя обяснява защо според нея в чужбина мнозина се заблуждават за образа на президента Владимир Путин като защитник на околната среда и дивите животни в Русия.
Предлагаме ви откъси от текста на Латинина, публикуван в събота.


"Уважаема госпожо Бардо! 

Обещахте да помолите руския президент Путин за руско гражданство, ако в цирк в Лион бъдат убити два болни слона. Казахте, че президентът Путин е направил за защитата на животните повече, отколкото всички президенти на Франция.

Това не е съвсем така.

Президентът Путин действително обича да демонстрира своята власт над животинския свят вероятно по същата причина, по която средновековните самодържци са държали зверове в двореца си. Всеки самодържец, особено самозабравилият се, обича да се смята за свещен цар, комуто се подчиняват зверове и птици.

Путин се явява такъв ярък пример. Той е надявал нашийник на амурски тигър, снежен леопард, кит белуха и бяла мечка; стрелял е с научни цели по бял кит, летял е с жерави и е пускал на свобода леопарди.

За съжаление това фалшиво всемогъщество на Путин излиза скъпо на зверовете.

image
Например дивият снежен леопард Монгол, на който Путин се любуваше при посещението си в Хакасия, е бил доставен там от Саяно-Шушенския резерват.

Вписаният в Червената книга мъжкар, който е бил наблюдаван от учените от дистанция в продължение на 10 години, е бил изваден от своя прайд и откаран на друго място с хеликоптер само за да му се полюбува Путин. Бил е уловен с бракониерска примка, което е абсолютно забранено. В отчаянието си нещастният звяр се е хвърлял по решетките на клетката, нанасяйки си рани в допълнение на тези, получени при пленяването му. Снежният леопард е бил уловен на 14 март 2011 г. Путин пристига в резервата едва в нощта на 19-и. Той по принцип обича да закъснява.

Не мисля, че заради френския президент еколозите във Франция ще хванат диво животно с бракониерски методи, ще го измъкнат от прайда му за една седмица (което би могло да завърши трагично за самия звяр) и биха го измъчвали.

image

Същата история се случи и с усурийската тигрица, която уж лично Путин бил хванал и маркирал в резерват на 31 август 2008 г. В действителност, както се изясни по-късно, тигрицата е била от зоопарк в Далечния изток. За да не би, не дай Боже, да нарани великия лидер, я натъпкали със сънотворни. И тъй като, какъвто му е обичаят, Путин закъснял с около седмица, така и си я държали на наркотици.

За да отразят преместването на тигрицата, в агенция РИА "Новости" бил нает специален човек. От време на време той въвеждал на сайта измислени координати на несъществуващия нашийник. Наричали това "да поразходим котенцето".

Знаменитият полет на Путин с жеравите, когато Руският цар на Природата посочваше със своя делтапланер пътя на юг на отгледаните в плен птици - това лесно може да се провери - доведе до гибелта на две от тях. Едната не издържа на превоза, другата се оплела във витлото.
image

Не смятам, че в свободна страна еколозите биха позволили да лети с жерави човек, който никога не е работил с тях и нищо не разбира от тази работа. Ако този човек беше президент, пресата би го съсипала от критики."

След това Латинина изрежда няколко емблематични случая на безнаказано бракониерство на висши чиновници, завършили и със смъртта на хора. То заявява, че "уви, показността, с помощта на която Путин си доказва, че е цар на природата, когото слушат зверове и птици, никак не се разпространява върху реална защита на природата".

В писмото се припомня как на на 9 януари 2009 г. в Република Алтай се разби хеликоптер и сред загиналите бе представителят на президента в Думата Александър Косопкин.

image

"Хеликоптерът се разбил, защото Косопкин и другарите му пияни стреляли от въздуха по защитени от Червената книга архари, от които в Русия са останали само 300 животни.

Разстрелвали са ги от въздуха, редувайки се, по планинските склонове, където те няма къде да избягат, и един от тези палачи се увлякъл и прострелял таблото с уредите. Когато хеликоптерът рухнал, по склона се търкаляли трупове на хора и архари. Делото бе заметено под килима.

Била съм в Алтай. Казвали са ми, че от склоновете на съседна планина местен овчар гледал касапницата. Той никому нищо не казал за катастрофата. Търсили хеликоптера три дни и през цялото това време оцелелите в катастрофата сгрявали ранените си другари със затоплени на огън тигани. Не мисля, че този възрастен алтаец, видял склоновете на планината, засипани с трупове на разстреляни от хеликоптера архари, би се умилил от вашите думи за Путин, който бил сторил за защитата на природата повече, отколкото който и да било френски президент."

Авторката посочва, че "Царят на зверовете Путин няма нищо против тези варварски развлечения. Той не пречи на чиновниците си да разстрелват защитени видове от хеликоптер, както и не им пречи да прегазват хора по пътищата".

Латинина припомня това, което миналата есен група опозиционери събраха в специална брошура - че руският президент разполага с 26 резиденции, а "голяма част от новите резиденции се строят в резервати, където територии се унищожават заради Руския Цар на Природата". В писмото се посочват случаите с резиденция "Лунна поляна", построена в уникален биосферен резерват след изсичане на девствена гора и строителството на резиденцията на Медведев "Болшой Утриш", заради която миналата година бяха променени границите на едноименния резерват в района на Анапа в Краснодарския край.

"Приближените на Путин не изостават. Редом с путинската резиденция в Геленджик с огромно имение се обзаведе патриарх Кирил, който изсече стотици ценни иглолистни дървета. Наблизо е имението на "най-едрия земевладелец в Европа" - губернатора на Краснодарския край Ткачов. Когато екоактивистът Сурен Газарян се опита да проникне през загражденията на тази вила, срещу него бе започнато дело за извършване на престъпление. Накрая на Газарян му се наложи да бяга от Русия.

Резерватите в Южна Русия са се превърнали в дачи за Путин и приближените му; горите са оградени, там простосмъртни не се допускат. Стотици хектари с ценни дървета са изсечени, за да се отвори място за дворци, бани, басейни, хеликоптерни площадки и др., нарушени са трасетата на мигриращи животни.

Впрочем би било странно да се защитава природата в страна, където най-изчезващият и беззащитен вид се явява homo sapiens. 

Руснаците измират със скорост 1 милион души годишно. Продължителността на живота в Русия за мъжете е 64 години. В град Норилск асфалтът е разяден от киселинните дъждове, предизвикани от Норилския металургичен комбинат. В град Дзержинск - бивша столица на руското химическо оръжие - се чувстваш като при газова атака по време на Първата световна война. Никога не съм чувала Путин да си е мръднал пръста за руската екология.

Уважаема мадам Бардо!

Заплашихте, че ще поискате руско гражданство, ако в цирка приспят два слона. Не се съмнявам, че ако помолите Путин за спаси живота на двата слона, той ще изпрати за тях чартърен самолет, ще им подари руско гражданство и ще се снима с тях на фона на жеравите.

Казахте за Путин: "Всеки път, когато го помоля за нещо, той се съгласява." Вярвам ви.

Проблемът е в това, че 110 милиона руски избиратели не могат за нищо да помолят Путин. Това право е резервирано само за малобройните му приятели. 

С уважение, Юлия Латинина""

http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/01/06/1979168_ruska_jurnalistka_napisa_otkrito_pismo_do_bridjit_bardo/







Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalchomaniq
Категория: Новини
Прочетен: 504296
Постинги: 259
Коментари: 125
Гласове: 523
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031