Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2013 10:58 - СИТЕ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО
Автор: kalchomaniq Категория: Новини   
Прочетен: 3850 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Една българска новина от световна сцена си търси днес медийно място в скута на мащехата България.

Copyright © CROSS Agency Ltd.

/КРОСС/ В Москва президентът на Русия Владимир Путин за девети път, откакто заема висшия държавен пост в страната, даде обширна пресконференция, която продължи над четири часа. На събитието Путин отговори на редица въпроси, включително и на такива за отношенията с Украйна.
Мария Соловьенко, известна журналистка и главен редактор на “Народного Вече”, притисна президента да отговори на призива да се национализира добива на природен газ, за да се избегнат отношенията с “Газпром”.
Докато популярната журналистика задаваше въпроса си към президента на Русия на заден план се вееше българско знаменце и шал с надпис “Сите българи заедно”. Оказва се, че, човекът, който държи българския трибагреник е кореспондент на българска югозападна новинарска агенция.
Призивът за обединение на българската нация и националното знаме бяха неизменна част от полезрението на руския президент през десетте минути, през които говореше Соловьенко, а и не само.
Докато останалите присъстващи в залата развяваха едноцветни плакати с различни надписи българското знаме се открояваше”.

Може да ви се стори странно, че открояването на българското знаме не се откроява в българския информационен поток. Но лично аз не се изненадвам: „група граждани” от години рис(к)уваме и лепим българското знаме върху позорния надпис с благодарността за съветската окупация в центъра на София, но това остана „незабелязано” от българските медии. Забелязаха българското знаме като „кощунство” върху съветския паметник само властите, които след няколко наши акции вдигнаха телена ограда около съветския фетиш, за да нямаме достъп до свещените за петата колона в България позлатени букви на раболепието пред съветския колониализъм.

Когато един иракски журналист хвърли обувка срещу американския президент в Багдад това стана веднага водеща световна новина. Не очаквам хвърленото предизвикателство от един българин срещу Путин да произведе същия ефект за човечеството, но че човеците, на работа в българските медии ( с изключение на колегите от агенция KROSS) не реагират на случилото се, показва до каква степен е парализирана нервната система на българската журналистика пред ръмженето на руската мечка.

Надписът „Сите българи заедно” , който буквално обиколи света с помощта на камерите на телевизиите, е всъщност шалче, произведено от предаването с едноименното название, просъществувало в българския телевизионен ефир 10 години. То обаче е прогонено от телевизия СКАТ в годините, когато там се разпореждаше Волен Сидеров. На автора и водещ на предаването Никола Григоров му предложили договор, в който да се съгласи да не критикува Сидеров и това е накарало Григоров да премести предаването си в Евроком. Но и там го настига ръката на руската пета колона…

През 2011 г. руският консул в Пловдив Георги Гергов купува Евроком и това е равносилно на смъртна присъда чрез бавно задушаване на предаването. „Ситите русофили заедно” побеждават. Получава се : сит русофил на гладен българин не вярва.
Ето какво казва самият Никола Григоров по въпроса.

Никола Григоров, “Сите българи заедно”: Русия е най-непримиримият и безжалостен враг на България
02.12.2013 г.

kulturbench.com
Как и кога узряхте за идеята “Сите българи заедно”, г-н Григоров?
След близо 10-годишно съществуване, през 2010 година Вашето чудесно родолюбиво телевизионно предаване беше свалено от ефир. Затворена страница ли е то?
Не знам дали е затворена страница, но предаването беше спряно, тъй като казвахме някои неприятни неща… Вие знаете, че по принцип в България има някои истини, които не бива и до днес да се казват на всеослушание. Това важи особено за ролята на Русия в нашето обществено и политическо развитие. Ние всички сме свикнали с наложената представа за “братска Русия”, за “братската славянска, християнска страна”. Искам да уточня, че като говоря за Русия, имам предвид руските управници и руските дипломати, а не обикновения руски народ. Защото руският народ не е отговорен за политиката на своите управници, от които той страда вече от столетия и които до 1853 година са го продавали като добитък. Това е една жестока истина; историята показва, че Русия е най-големият враг, най-непримиримият и безжалостен враг на България, а не приятел, брат и така нататък… И това е една от темите табу в България. В нашето предаване ние засягахме и чуждите дипломати, чуждите политически ръководители, които са работили против интересите на българския народ. И, разбира се, засягахме и анти-българските действия или бездействия на всички български политици и партии. Много остро поставяхме въпроса за геноцида над 2,5 милиона българи, живеещи в съседните ни страни. И днес извън сегашните ни държавни граници живеят над 2,5 млн. българи, на които не се спазват основните човешки права – правото на самоопределение. В Румъния има над 300 000, в Сърбия има над 300 000, в Македония има 1,2 милиона… В Гърция има близо 400 000 наши еднокръвни братя и сестри; някои от тях се пишат за „македонци”, защото да се пишеш “македонец” е що-годе безопасно в Гърция, за разлика от това да се пишеш българин, което е извънредно опасно. Тези проблеми не се повдигат от официалните български власти, нито една партия не повдига този въпрос. Тъй като в нашето предаване поставяхме много остро тези въпроси, за нас естествено няма място в националния телевизионен ефир. Защото българските политици не виждат в критиката помощ за вземане на верни решения, а само опасност за топлите им местенца”.

Ето, че се е намерил българин обаче, който е дръзнал да предизвика самия Путин с шалчето, възпроизвеждащо заглавието на спряното от руската пета колона българско патриотично предаване, което си позволява критична гледна точка за руската политика по отношение на България.

Опитите ми да издиря името на българина , „хвърлил обувка” срещу Путин с надпис „Сите българи заедно”, се оказаха безуспешни, въпреки отзивчивостта на колеги от медии в Югозападна България, с които се свързах. Самият Никола Григоров, който разпозна шалчето като произведено от неговото (спряно) предаване, също не можа да назове по име нашия дързък сънародник.

Кой? Кой ли е той, колеги? Или може би читателите ще свършат работата на медиите по разпознаване на нашия сънародник?

Оказа се Борис Анзов, кореспондент на българския сайт Топ преса в Москва, който сам е оповестил изявата си в мрежата, но нямаше как да бъде разпознат по снимката без някой да прояви интерес към нея.

Сега Борис Анзов може да каже всичко- включително и да не се съгласи с позицията ми по въпроса за васалните ни отношения с Москва. Каквато и да е била мотивацията му, факт е, че българските медии, зациклили върху скандали-еднодневки, се проявиха за пореден път като (троянски) кон с капаци.

http://ivo.bg/2013/12/20/%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8/







Тагове:   политика,   общество,   снимки,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobronameren - Уважавам конкретиката повече от общите заключения,
21.12.2013 11:30
търсенето на първична информация за "производителя" на новината. Това много помага за цялостното осмисляне на ситуацията от другите. Не тези, които са я съобщили, а тези, които четат за нея.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalchomaniq
Категория: Новини
Прочетен: 506972
Постинги: 259
Коментари: 125
Гласове: 523
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930