Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2012 20:05 - Съживяват Политбюро на ЦК на БКП
Автор: kalchomaniq Категория: Новини   
Прочетен: 7349 Коментари: 0 Гласове:
2



image


"След броени месеци в колекцията на Музея на социалистическото изкуство в столичния кв. „Изгрев” ще има нови интересни попълнения – тя ще се обогати с восъчни отливки на видни членове на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП, изработени по подобие на тези от световноизвестния музей за восъчни фигури "Мадам Тюсо" в Лондон.

Оригиналната идея е на варненския художник Георги Пехливанов – Интрото, нашумял с проекта си за издигане на стъклена пирамида пред Паметника на Съветската армия по подобие на тази пред Лувъра.

Идеята да извае невероятно реалистични восъчни копия на някогашните членове на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП от ранга на Димитър Станишев, Милко Балев, Петър Младенов, Станко Тодоров, Иван Пръмов, Огнян Дойнов, Чудомир Александров, Йордан Йотов, Цола Драгойчева, Пеко Таков, Гриша Филипов и Пенчо Кубадински е на варненския художник Георги Пехливанов – Интрото, който стана популярен с проекта си за издигане на стъклена пирамида пред Паметника на Съветската армия по подобие на тази пред Лувъра.

„В музея на социзкуството до столичния КАТ понастоящем има немалко картини, портрети и бюстове, на които са изобразени комунистическите вождове Ленин, Сталин, Георги Димитров и Вълко Червенков, но посетителите усещат крещяща липса на изображения на членовете на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП, а тъкмо това бяха най-верните поддръжници на репресивния режим, които с твърда ръка провеждаха сталинската партийна линия и налагаха контрол над всички сфери на обществения живот и обществото като цяло”,  аргументира сеавангардният творец от Варна Георги Пехливанов – Интрото. 

Той  смята да изработи  восъчните фигури  на  бившите членове на  Политбюро и Секретариата на ЦК в намален мащаб, с цел пестене на финансов ресурс, а за реализацията на арт проекта си разчита на финансиране само от частни спонсори и неправителствени организации.

Замисълът му е новите восъчни експонати  да влязат в Музея на социзкуството в самото навечерие на Нощта на музеите през месец май 2013 г., когато по традиция всички музеи в Европа са с безплатен вход. За да е максимално точен при отливането на копията, в момента творецът преглежда стари броеве на в. „Работническо дело”, в които след всеки пленум и конгрес на БКП се поместваха снимки на висшето партийно ръководство.

„Искам да бъда правилно разбран – нямам нищо против лидера на БСП и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, дори се радвам на неговите международни успехи, но в същото време съм убеден, че всеки българин трябва да познава  историята на страната си, в това число и да знае цялата истина за периода 1944 – 1989 г.”,  отбелязва художникът.    

Г. Пехливанов – Интрото стана известен в арт средите у нас през 2011 г. с проекта си за преосмисляне на функциите на пространството пред паметника на Съветската армия и с предложението си към Софийска община на площадката пред монумента да бъде изградена голяма стъклена пирамида, по подобие на  тази пред Лувъра.

Проектът му за стъклената пирамида, която по негови думи ще се превърне в новия символ на София,  ще преосмисли и напълни с ново съдържание пространството пред паметника на Съветската армия, без да е пряка намеса по него, той се запазва в автентичния си вид.

Модерната прозрачна конструкция като тази пред Лувъра ще се впише хармонично в парковото пространство, в пирамидата пред паметника млади творци от цяла Европа ще представят нестандартни арт прояви и пърформанси, смята художникът Георги Пехливанов – Интрото.  "


http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=28213546


image


И двете снимки са правени 80 - те години, открийте разликите...



Тагове:   политика,   общество,   снимки,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalchomaniq
Категория: Новини
Прочетен: 507068
Постинги: 259
Коментари: 125
Гласове: 523
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930